Kategoriat
Ajankohtaista

Herätys pohjoisen vaikuttajat!

Kaleva 10.12.2020

Pitkään veivattu sote-uudistus sai viimeisimmän käänteen, kun maan hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen uudistuksesta 8.12. Esityksessä on toki paljon aihetta kommentointiin, mutta nostan esille nyt vain yhden, mutta meidän kannalta kriittisen tärkeän asian. Pohjoisen sote-rahoitus on uudistuksen joka vaiheessa pienentynyt todella huolestuttavasti.

Pohjois-Pohjanmaan ns. sote-tarve oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viime vaalikaudella väestörakenteesta ja sairastavuudesta johtuen noin 1,5-kertainen ruuhka-Suomeen verrattuna. Rahoitus olikin silloisen esityksen myötä lisääntymässä merkittävästi. Jostain syystä tällä vaalikaudella THL lopetti tarvekertoimien julkaisemisen. Liekö saanut tässäkin asiassa poliittista ohjausta ministeriöstä?

Viime keväänä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen rahoitukseen oli hallituksen sote-esityksen mukaan tulossa nykytasoon verrattuna lisää 40 miljoonaa euroa, syksyllä enää 16 miljoonaa ja nyt viimeisimmän esityksen mukaan vähennystä on yli 9 miljoonaa euroa! Sama negatiivinen linja koskee kaikkia pohjoisen maakuntia, ruuhka-Suomen maakuntien rahoitus paranee. Esim. pääministerin oman maakunnan Pirkanmaan -16 miljoonaa vaihtui +16 miljoonaksi.

Pohjois-Pohjanmaalla tämä hallituksen vuoden kuluessa tekemä rahoituksen heikennys on 50 miljoonaa euroa vuodessa eli parissa vuosikymmenessä miljardi euroa! Se on enemmän kuin koko tulevaisuuden sairaala OYS2030 -investointi!

Uudistuksen myötä tehtävistä henkilöstön palkkaharmonisoinneista, tiloista, järjestelmien yhtenäistämisestä ja monista muista muutoskustannuksista johtuen sote-uudistus aiheuttaa kymmenien miljoonien eurojen vuosittaiset lisäkustannukset ja nykyisellään alueemme sote-kustannukset kasvavat kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Rahoituksen leikkaaminen jopa alle tämänhetkisen tason tarkoittaa siis todella rajuja leikkauksia alueemme sosiaali- ja terveyspalveluihin ja niiden saatavuuteen.

Alueemme kunnilta pois siirtyvä summa on puolessa vuodessa kasvanut noin 90 miljoonaa euroa, mutta silti hyvinvointialueen rahoitus pienenee noin 54 miljoonaa euroa. Kyse on siis eri rahoituskertoimien muokkaamisesta. Lakiesityksen mukaan näitä voidaan edelleen muutella, hallituksen toimesta miten vaan.

En usko, että alueemme väestö olisi yhtäkkiä lopettanut sairastamisen, vaan kyseessä on vahva etelän lobbaus ja hallituksen halu mielistellä etelän päättäjiä. Nyt tarvitsemme pohjoisesta tehokasta edunvalvontaa joka rintamalla. Erityisesti vetoan alueemme valtapuolueeseen Keskustaan. Haluatteko todella viedä hallitukssa eteenpäin esitystä, joka heikentää merkittävästi alueemme mahdollisuuksia tuottaa asukkaidemme tarvitsemia sosiaali- ja terveyspalveluita? Sote-uudistus maksaa valtakunnan tasolla useita miljardeja euroja. Hallituksen oman esityksenkin mukaan kustannukset ovat vielä vuonna 2035 miljardin enemmän kuin tällä hetkellä. Silti meidän alueemme soterahoitusta leikataan hurjasti. Tätäkö te haluatte?

Pekka Simonen, Kokoomus
Hyvinvointilautakunnan vpj
PPSHP:n hallituksen jäsen
POPsote ohjausryhmän vpj
Oulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *