Kategoriat
Ajankohtaista

Ideologia vai järki?

Kaleva 30.9.2016

Yllätyin suuresti huomatessani viime lauantain Kalevassa (24.9.) vastineen kirjoitukseeni Jokirannan koulun tilanteesta. Siinä kokeneet vasemmistopoliitikot tyrmäävät esitykseni aika uskomattomilla perusteilla. 

Ensimmäiseksi toverit väittävät, että elinkaarimallilla ei saada toteutettua kouluhanketta yhtään nopeammin kuin perinteisenä kaupungin investointihankkeena. Itse rakentaminen vie tietysti oman aikansa, mutta kokemus osoittaa, että kaupungin oma hanke- ja byrokratiaprosessi jo ennen rakentamista vie vuosia. Siihen meillä ei ole Jokirannan koulun kohdalla varaa.

Yksityinen yritys ei yksinkertaisesti pysy pystyssä, jos toimisi yhtä tehottomasti.

Esimerkiksi Kuntalehdessä 19.9. kerrotaan kiihkottomasti elinkaarimallin toteutuksesta Pudasjärven hirsikoulun uutisoinnin yhteydessä. Siitäkin jutusta käy hyvin ilmi, että elinkaarimalleissa yhteistyökumppani nimenomaan vastaa kaikesta kiinteistön ylläpidosta sisältäen takuuajan korjaukset, vuosikorjaukset  ja myös peruskorjaukset. Juuri taitamattomasti hoidetut tai kokonaan laiminlyödyt ylläpitokorjaukset ovat yksi suurimpia syitä julkisten rakennusten sisäilma- ja kosteusongelmiin.

Investoinnin rahoitus elinkaarimallissa voidaan sopia joko yhteistyökumppanin vastuulle tai kaupungin kautta ja myös kaupungin taseeseen ihan sen mukaan, miten se on edullisinta. Kalleinta mahdollista rakentamista on se, että rakennetaan näennäisesti halvalla, rakennus on parinkymmenen vuoden kuluttua purkukunnossa ja lisäksi sen ansiosta lukuisat ihmiset menettävät terveytensä. Tämä on aivan liian yleistä julkisessa rakentamisessa.

Itse en ajattele, että elinkaarimalli olisi ainoa fiksu tapa Jokirannan koulun rakentamiseksi, mutta kyllä se erittäin varteenotettava malli on, kun huomioidaan hankkeen kiireellisyys, kaupungin investointiohjelman suuruus ja hankevalmisteluun käytössä olevat resurssit. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto rakentamiseen olisi ns. talousohjattu rakentaminen, jota mm. eräs paikallinen rakentajayritys on näkyvästi markkinoinut. Sillä mallilla kaupunkien rakennuttamat koulut ja päiväkodit on saatu jopa kymmeniä prosentteja edullisemmin.

Tärkeintähän tässä hommassa on se, että Jokirannan oppilaita ja henkilökuntaa ei enää yhtään turhaa altisteta nykyisessä kiinteistössä, vaan tilahanke saadaan mahdollisimman nopeasti liikkeelle ja myös käytännön toteutukseen. Tässä ei pitäisi olla sijaa ideologiselle sapelin kalistelulle, vaan on tehtävä nopeasti välttämättömät päätökset.

Pekka Simonen, kok

valtuustoryhmän vpj

Oulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *