Kategoriat
Ajankohtaista

Jokirannan koulun tilanne kestämätön, osa oppilaista oireilee yhä

Kaleva 22.1.2018

Jokirannan koulun kestämätöntä tilannetta on jauhettu jo vuosikausia. Koululakon ja vanhempaintoimikunnan sekä kaupunkilaisten aktiivisuuden ansiosta asia saatiin viime vuonna julkiseen keskusteluun.

Monenlaisia lupauksia esitettiin, mutta käytännön toimet ovat jääneet täysin riittämättömiksi.

Lokakuussa 2017 Oulun liikelaitosten johtokunta antoi seuraavan lausunnon: ”Jokirannan nykyistä koulua ei peruskorjata, vaan se korvataan uudisrakennuksella Kiimingin lukion yhteyteen. Uudisrakennuksen ensisijainen toteutusvaihtoehto on elinkaarimalli ja väistötiloiksi hankitaan tilaelementtiratkaisu.

Uudisrakennushanke ja väistötilojen tilaelementit otetaan huomioon talousarvion 2018 investointiohjelmassa. Tilaelementit hankitaan kevään 2018 aikana ja uudisrakennushanke kaavamuutoksineen pyritään toteuttamaan selvityksessä esitetyllä aikataululla.”

Kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta lausui Jari Larun esityksestä näin: ”Sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää, että Jokirannan koulun tiloja ei rakenneta nykyiselle tontille vaan uudisrakennus sijoitetaan Kiimingin lukion, SYKE-talon ja urheilualueen yhteyteen. Sijoitusvaihtoehto mahdollistaa paremmin perusopetuksen, kulttuurin, liikunnan ja toisen asteen koulutuksen synergian hyödyntämisen ja Jokirannan koulun vanhasta tontista voidaan luopua.

Uudisrakennuksen toteutusvaihtoehtona tulee harkita elinkaarimallia tai muuta kokonaisvastuumallia, jossa huomioidaan pedagogiset ja toiminnalliset tarpeet. Hankkeen suunnittelun ja toteutuksen ajaksi tarvitaan toimiva ja turvallinen väistötilaratkaisu.”

Joulukuun kokouksessaan kaupunginvaltuusto teki Pekka Simosen esityksestä tämän vuoden talousarvioon seuraavan lisäyksen: ”Varmistetaan riittävät, terveet ja turvalliset väliaikaiset tilat Jokirannan koulun oppilaille ja henkilökunnalle esimerkiksi tilaelementein.”

”Kouluterveydenhoitajan mukaan edelleen toistakymmentä prosenttia oppilaista jatkaa oireiluaan.”

Kokoomuksen valtuustoryhmä pääsi marraskuun lopulla tutustumaan Jokirannan kouluun sekä väistötiloihin.

Olimme järkyttyneitä siitä, millaisissa olosuhteissa opetusta yritetään järjestää. Viime kesänä lähes miljoonalla eurolla tehdyt tiivistykset ja muut fiksaukset olivat jo osin riekaleina ja osassa koulua sisäilma aiheutti ärsytysoireita jo muutaman minuutin käynnillä.

Kouluterveydenhoitajan mukaan edelleen toistakymmentä prosenttia oppilaista jatkaa oireiluaan. Väistötilat entisen kunnanviraston yhteydessä ovat täysin lainvastaiset; ilmastointi on riittämätön, välituntitiloja ei ole lainkaan ja sokkeloiset ahtaan tilat ovat todella iso riski muun muassa pelastautumisen näkökulmasta, puhumattakaan tilojen pedagogisesta soveltumattomuudesta opetuskäyttöön.

Kaikista em. päätöksistä ja tilojen ongelmista huolimatta kaupunki ei ole ryhtynyt tilaelementtien hankintaan! Sisäilmatyöryhmälle on kerrottu, että nyt käytössä olevia tiloja edelleen fiksaillaan ja ilmastointeja säädellään!

Missä on viranhaltijoiden vastuu? Eikö nyt ole jo korkea aika panna tehdyt päätökset täytäntöön ja lopettaa leikki lastemme terveydellä ja tulevaisuudella?

Pekka Simonen
varavaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen (kok.)

Jari Laru
valtuutettu, sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen (kok.)

Sanna Pakanen
vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja (kok.)
Oulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *