Kategoriat
Ajankohtaista

Kaupunkikeskuksen saavutettavuuden parantaminen autoilijoiden näkökulmasta

Tein valtuuston kokouksessa 26.4.2021 valtuustoaloitteen Oulun kaupunkikeskuksen saavutettavuudesta myös autoilijoiden näkökulmasta. Aloitteeseen yhtyi Kokoomuksen valtuustoryhmä kokonaisuudessaan.

Oulun kaupunkikeskusta on kehitetty paljon ja suunnitelmia on edelleen. Valitettavasti näiden sinänsä hyvien toimien seurauksena monet autoilevat kaupunkilaiset ja matkailijat kokevat, että Oulun keskustaan ei olla tervetulleita.

Mm. maanantaina (26.4.) Kalevassa esitelty kestävä kaupunkiliikkuminen on hyvä ja kannatettava tavoite, mutta suunnitelmissa täytyy olla arkijärki mukana. Iso osa Oulun väestöstä ei voi liikkua käytännössä mitenkään muuten kuin omalla autolla. Tämä on otettava huomioon kaikessa kaupunkisuunnittelussa.

Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen mahdollisuuksia saa ja pitää parantaa, mutta sitä ei saa tehdä autolla liikkuvien kustannuksella, vaan kaupungin saavutettavuutta täytyy parantaa kaikilla kulkumuodoilla.

Tässä aloitteni teksti:

Kaupunkikeskuksen saavutettavuuden parantaminen autoilijoiden näkökulmasta

Oulun kaupunkikeskusta on kehitetty viime vuosina monella tavalla. Saavutettavuutta joukkoliikenteen sekä pyöräilyn ja jalankulun osalta on parannettu, kävelykeskustaa on laajennettu, kauppakeskus Valkea on rakennettu paraatipaikalle, pysäköintipaikoille on rakennettu Sykkeli-parkkeja ja taksipysäkkejä, autokaistoja on muutettu pyöräkaistoiksi, 30 km/h nopeusrajoitus koko ydinkeskustaan jne. 

Näiden pääasiassa hyvien ja kannatettavien uudistusten seurauksena on autoilevien kaupunkilaisten ja matkailijoiden näkökulmasta kaupunkikeskuksen saavutettavuus on heikentynyt merkittävästi. Moni autoilija kokee, että eivät ole tervetulleita kaupunkiin ja asioivat mieluummin kaupunkikeskuksen ulkopuolisissa paikoissa ja jopa naapurikuntien puolella. 

Kaupunkikeskuksen elävöittämiseksi ja kaikkien kaupunkilaisten tasavertaisten mahdollisuuksien turvaamiseksi on tarpeen kuulla kaupunkilaisten ja alueen yrittäjien näkemyksiä saavutettavuudesta sekä ryhtyä toimenpiteisiin, joilla em. haittoja voidaan lieventää. Esimerkiksi ydinkeskustan alueelle voidaan lisätä yksittäisiä ”pikaparkkeja” nopeaa asiointia varten, Kivisydämen hinnoittelua tulee muuttaa joustavammaksi, nopeusrajoitusta keskustan pääväylien osalta voidaan tarkastella jne. 

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin, joilla voidaan parantaa kaupunkikeskuksen saavutettavuutta ja houkuttelevuutta kaikilla eri kulkumuodoilla, myös autoilevien kaupunkilaisten näkökulmasta.  

Pekka Simonen
Kokoomuksen valtuustoryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *