Kategoriat
Ajankohtaista

Lautakunnan toteutettava valtuuston linjauksia

Kaleva ja Rantapohja 2.2.2017

Oulun hyvinvointilautakunnan jäsen Kaarina Kailo käynnisteli kuntavaalikampanjaansa mollaamalla kaikki lakia kunnioittavat päättäjät ja kehumalla omaa lainvastaista toimintaansa (Kaleva 31.1./Lukijalta).

Oulun kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa hyväksyessään vuoden 2017 talousarvion, että ” Lakisääteiset asiakasmaksut korotetaan asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa säädettyjen maksujen enimmäismäärien mukaisiksi. Lisäksi harkinnanvaraisia asiakasmaksuja korotetaan 3 %.” Kuntalain mukaan valtuusto on kaupungin ylin päätöksentekoelin ja lautakunnan tulee toteuttaa valtuuston tekemiä linjauksia. Tästä huolimatta valtuutettunakin toimiva Kailo esitti edellisessä hyvinvointilautakunnan kokouksessa, että mitään asiakasmaksuja ei koroteta lainkaan!

Valitettavasti tällainen lainvastainen toiminta ei ollut sattumaa, vaan näitä vastaavanlaisia esityksiä on tullut pitkin vaalikautta. Liekö vaalien läheisyys sekoittanut joidenkin lautakunnan jäsenten ajatuksenjuoksua niin, että joulukuun kokouksessa jopa enemmistö paikalla olleista lautakunnan jäsenistä innostui tällaiseen pelleilyyn. Kaupunginhallitus joutui käyttämään päätökseen otto-oikeutta ja korjaamaan laittoman päätöksen.

Mielipidekirjoituksessaan Kailo onnistui aika hyvin luomaan sen mielikuvan, että muut ovat nyt tekemässä täysin epäinhimillisiä päätöksiä ja korottamassa asiakasmaksuja aivan kohtuuttomasti. Tosiasia on kuitenkin, että valtaosa Suomen kunnista on korottanut vastaavat maksut jo vuosi sitten. Me yhdessä päätimme silloin loiventaa korotuksia. Nyt tehtyjen korotusten jälkeen asiakasmaksujen tuotto suhteessa Oulun hyvinvointipalvelujen menoihin on noin 4,9%. Eli me veronmaksajat tuemme palveluita edelleen yli 95 prosenttisesti.

Yksi merkittävimmin korotetuista maksuista on terveyskeskusmaksu. Korotus on 4,50 euroa ja sitä peritään vuodessa enintään kolmelta lääkärikäynniltä. Lisäksi hoitajalla käynti on  täysin ilmainen. Maksuja ei peritä alle 18 vuotiailta. Myöskään muut maksujen korotukset eivät rasita runsaasti palveluita tarvitsevia ja heikoimmassa asemassa olevia. Vuosittaiseen maksukattoon ei tullut minkäänlaista korotusta ja taloudellisesti kaikkein ahtaimmalla oleville toimeentulotuki kuittaa kaikki maksut täysimääräisesti.

Meille tavallisille sosiaali- ja terveyspalveluiden satunnaiskäyttäjille maksujen korotuksilla on toki merkitystä. Valtuuston selkeä enemmistö kuitenkin katsoi, että kaupunkimme talouden syöksykierteessä ja velkamäärän lähestyessä uhkaavasti järjetöntä miljardin euron haamurajaa, on pakko tehdä korjaavia toimia. Hyvinvointipuolella olemme toki onnistuneet myös uudistamalla toimintatapoja hillitsemään kustannusten kasvua, mutta siitä huolimatta kaupunki velkaantuu edelleen lähes sadan miljoonan euron vuosivauhtia!

Oulun Kokoomuksen hyvinvointilautakunnan jäsenet
Pekka Simonen
Milla Kynkäänniemi
Minna Lehtovaara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *