Kategoriat
Ajankohtaista

SINÄ SAAT ITSE PÄÄTTÄÄ!

Rantapohja 24.11.2016

Oulun hyvinvointilautakunnan jäsenenä olen saanut seurata kaupunkimme sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistä talouskriisin keskellä ja palvelujen tarpeiden kasvaessa. Sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenenä olen nähnyt tilannetta myös laajemmin maakuntamme alueella. Monia asioita on suunniteltu ja linjattu. Käytännössä toimintatavat ja asenteet muuttuvat kuitenkin tuskastuttavan hitaasti. Valitettavan monille ammattilaisille näyttää olevan vaikeaa muistaa, että heidät on palkattu verorahoilla ihmisiä, ei organisaatioita varten. Itse kullekin muutos on mukavaa, kunhan se ei kosketa itseä.

Maassamme ollaan yksimielisiä siitä, että nykymenolla emme voi jatkaa. Tarvitsemme sote-uudistuksen, jolla varmistamme tasavertaisen palvelujen saatavuuden ja laadun ihmisen taustasta riippumatta, mutta silti siedettävillä kustannuksilla. Tästä sitten alkaakin poliitikkojen riitely ja omien ideologisten intohimojen toteuttaminen. Tavallisen ihmisen palvelujen turvaaminen jää usein taka-alalle. Keskusta sai jo vuosi sitten runnottua haaveilemansa maakuntahallinnon ja nyt oppositio Antti Rinteen johdolla haluaisi torpata ihmisten valinnanvapauden.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra teetti juuri tutkimuksen, jossa kysyttiin suomalaisten näkemyksiä sote-palvelujen valinnanvapaudesta. Kaikista kyselyn vastaajista ylivoimainen enemmistö halusi mahdollisuuden vertailla ja valita palvelujen tuottajansa. Tulokset osoittivat, että nimenomaan ”köyhät ja kipeät” olivat halukkaimpia vertailemaan eri palvelujen tarjoajia sekä valitsemaan ne itse. Tämä on hyvin ymmärrettävää, koska työssäkäyvät ja hyvin toimeentulevat voivat jo nyt valita vapaasti työterveyshuollon ja yksityisten palveluntuottajien kesken, mutta heikoimmassa asemassa olevat ovat täysin julkisten sote-palveluiden varassa. Heillä on usein myös palvelujen tarve muita suurempaa. Mielenkiintoista on, että Kalevi Sorsa –säätiön teettämän tutkimuksen mukaan selkeä enemmistö myös demareiden kannattajista kokee hyvänä vapauden valita yksityinen palveluntuottaja julkisen sijaan.

Nyt valmisteilla olevan sote-uudistuksen isot linjaukset ovat siis oikeansuuntaisia. Käytännön toteutuksessa on huolehdittava, että valinnanvapaus toteutuu myös käytännössä; Siis ihan oikeasti sinä itse saat päättää! Myös palvelujen tuottajilla täytyy olla mahdollisuuksien tasa-arvo. Isot julkiset ja yksityiset yhtiöt eivät saa jyrätä erilaisten järjestöjen ja pienyritysten toimintaedellytyksiä. Näin saamme oikeasti lyhennettyä jonoja, parannettua palvelujen laatua ja myös hillittyä kustannusten kasvua.

Pekka Simonen
Kaupunginvaltuutettu, kok
Hyvinvointilautakunnan jäsen
Pohjois-Pohjanmaan sote-ohjausryhmän vpj

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *