Kategoriat
Ajankohtaista

Talouden tasapainottaminenko populismia?

Kaleva 3.12.2016

Saimme viime maanantain kaupunginvaltuuston kokouksessa, somessa ja mediassa ryöpytyksen ja leimaamisen populisteiksi, kun vaadimme Oulun kaupungin talouden saattamista edes siedettävälle tasolle.

Olemme koko valtuustokauden ajan vaatineet, että kaupungin tulot ja menot on saatava tasapainoon ja velaksi eläminen seuraavien sukupolvien kustannuksella lopetettava. Olemme paasanneet aiheesta seminaareissa, tehneet valtuustoaloitteita, esittäneet säästö- ja uudistamiskohteita, mutta turhaan. Sama meno jatkuu vuodesta toiseen.

Oulussa on toki tehty myös paljon hyvää työtä. Toimintoja on uudistettu ja tehostettu. Esimerkiksi hyvinvointipuolella on saatu tehostettua toimintaa niin, että hallinnon kulut ovat laskeneet yli 40 prosenttia ja kokonaisuutena kustannustaso on laskenut yli 175 miljoonaa euroa. Kaupunkilaiset saavat kuitenkin palvelunsa edelleen laadukkaina.

Paljon on kuitenkin jätetty tekemättä ja päättämättä. Esimerkki sivistyspuolella on tyydytty lähinnä juustohöyläämiseen ja kurjistamiseen. Kouluverkkoesityskin valmisteltiin, mutta valtuutettujen rohkeus ei riittänyt tekemään päätöstä. Sen päättämättömyyden kustannukset ovat noin 130 miljoonaa euroa ja lisäksi monet lapsemme joutuvat edelleen kärvistelemään homeisissa tiloissa ja evakossa.

On täysin kestämätöntä, että teemme vuodesta toiseen suunnitellusti alijäämäisiä tuloksia. Sama meno jatkuu ensi vuoden lisäksi myös suunnittelukaudella 2018 ja 2019. Myös velkaantumisvauhti on aivan järjetön. Talousarvioesityksen mukaan kaupunki ottaa ensi vuonna lisää velkaa noin 90 miljoonaa euroa eli noin 250 000 euroa joka ikinen päivä! Miljardin euron velkavuori häämöttää jo lähellä.

Tuleva sote-uudistus pudottaa meidän ”liikevaihdon” 1,3 miljardista noin puoleen miljardiin euroon, mutta velat jäävät kaupungille. Jos miljardin euron velan korko nousee esimerkiksi kaksi prosenttia, maksamme siitä 20 miljoonaa euroa lisää korkoina kankkulan kaivoon joka vuosi. Se tarkoittaa esimerkiksi 400-500:n opettajan tai hoitajan irtisanomista!

Kokouksissamme on noussut jo perinteeksi, että kilvan vakuuttelemme, että näin ei voi jatkua, mutta jatketaan kuitenkin. Rohkeutta todellisiin uudistuksiin ei löydy. Maanantain talousarviokeskustelussakin pääpaino oli menojen lisäyksissä; kaikille kaikkea kivaa! Toimiiko valtuustomme siis kaupungin arvojen mukaisesti vastuullisesti, rohkeasti ja reilusti?

Esittämällä talousarvion uudelleenvalmistelua halusimme sitä, että vihdoinkin päättäjämme heräisivät todellisuuteen ja saisimme kaupunkimme talouden kestävälle pohjalle. Pienen toivonpilkahduksen saimmekin, kun suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja innostui ehdottamaan talouden tasapainottamisohjelman valmistelua. Toivomme, että valtuusto hyväksyy esityksen yksimielisesti ja kaikki ryhmät sitoutuvat tosissaan ohjelman toteutukseen.

Oulun Kokoomuksen valtuutetut
Tomi Kaismo
Pekka Simonen
Maarit Sihvonen
Mika Nurmela
Heikki Pesämaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *