Kategoriat
Ajankohtaista

Talousarvio 2016

Puheenvuoroni Oulun kaupunginvaltuustossa 14.10.2015

Arvoisa pj, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat!

Kaupunginjohtajan esitys on olosuhteisiin nähden siedettävä. Käyttötalous ei ole vieläkään kestävällä pohjalla ja investoinnit ovat edelleen liian korkealla tasolla, mutta suunta on oikea.

Kysynkin, että milloin saavutamme tällä menolla valtuustosopimuksen tavoitteet?

Hyve-puolella on tehty jo vuosia todella hyvää työtä. Ilman jo tehtyjä suunnitelmallisia toimenpiteitä menokehitys olisi nyt kymmeniä miljoonia euroja lohduttomamman näköinen.

On oikein, että suunniteltuja toimenpiteitä edelleen nopeutetaan ja osin vaikeitakin tehostamistoimia viedään aiemmin suunniteltuakin pidemmälle. Näin vältämme lyhytnäköiset paniikkiratkaisut ja kestämättömän kustannusten kasvun tulevina vuosina.

Saamme edelleen hyviä tuloksia, kun muistamme pitää keskiössä kaupunkilaisen eli asiakkaan. Oleellista ei ole se, että mistä ja kenen tarjoamana hän saa palvelun, vaan se että hän saa oikean palvelun ja oikea-aikaisesti.

Ilolla panin merkille, että nyt myös siku-puolella on lähdetty ihan oikeasti miettimään asioita ennakkoluulottomasti ja laajemmin eikä ole takerruttu vain pikkuasioihin. Vaikka esim. pienempien lukioiden siirto kampuslukiohin tekee kipeää, se mahdollistaa varsinaisen opetustyön kehittämisen ja samalla saamme merkittävästi hillittyä kustannuksia. Paljon ikävämpi vaihtoehto olisi rankka kustannusten leikkaaminen opetushenkilöstöstä siten, että luokkakoot kasvaisivat kohtuuttomiksi ja valinnaisuudet häviäisivät käytännössä kokonaan.

Vai mikä olisi realistinen vaihtoehto kampuslukioajattelulle?

Sekä sikun että hyven toimenpiteissä on kuitenkin tärkeää muistaa kaupunkilaisten tasavertaisuus palveluiden saatavuuden näkökulmasta. Joukkoliikennettä ja palveluliikennettä on edelleen kehitettävä siten, että kaikilla on mahdollisuus saada peruspalvelut kotoa käsin. Erityisesti tähän tulee kiinnittää huomiota, kun lähdemme rakentamaan kampuslukioverkkoa.

Miten tämä on huomioitu käytännössä?

Lopuksi vetoan meihin kaikkiin päättäjiin; Valtuustosopimuksen toteutuksessa ja tässä talousarvioesityksessä on varmasti meille jokaiselle kipeitä yksityiskohtia. Minä en ainakaan tykkää yli 20%:n kiinteistöveron korotuksista, lähes 30%:n Oululisäleikkauksesta tai lasten liikuntapaikkojen maksullisuudesta jne. Emme kuitenkaan voi lähteä poimimaan rusinoita pullasta. Muuten kokonaisuus leviää käsiin. Viedään yhdessä koko paketti tyylikkäästi läpi ja hoidetaan mahdolliset kohtuuttomat yksityiskohdat sitten erikseen. Nyt on yhteistyön ja vastuunkannon aika, ei politikoinnin ja irtopisteiden keräilyn aika.

Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *