Kategoriat
Ajankohtaista

Yksityisteiden aurausurakoiden kilpailuttaminen

Valtuustoaloite 24.2.2020

Oulun kaupunginhallitus päätti 15.4.2019 § 117 päivittää kunnossapitoavustuksen uuden lain mukaiseksi ja samalla se muutti entisen aurausmallin rahalliseksi avustukseksi tiekunnille. Yhdyskuntalautakunta tarkensi joitakin avustukseen liittyviä seikkoja

18.6.2019 § 401.

Uusi käytäntö on aktivoinut hyvin tiekuntien toimintaa, mutta se on myös aiheuttanut paljon ongelmia. Tässä lueteltuna muutamia:

– Aurausurakoitsijat ovat tuskastuneet satoihin erilaisiin aurauskyselyihin ympäri kaupunkia, erilaisiin tarjouspyyntöihin jne.

– Aurausurakoiden kustannukset ovat moninkertaistuneet, kun urakkakohteet ovat hajallaan ympäri kaupunkia ja tarjousten sekä

sopimusten hallinta työllistää urakoitsijoita kohtuuttomasti.

– Useat aurausurakoitsijat ovat luopuneet yksityisteiden auraksista ja monet tiekunnat ja yksityisteiden omistajat eivät ole saaneet urakoitsijaa lainkaan tai kustannukset ovat olleet kohtuuttoman korkeita

Tässä pari käytännön esimerkkiä tämän talven aurausurakoista:

1. Yksityistien pituus 110m, 3 okt + rasitteita muille tiloille, tiekunta perustettu 2019

– Kaupungin auraukustannukset aiemmin 66€/talvi. (600€/km)

– Tiekunnan perustamiskustannukset (pakolliset maksut) n. 792€.

– Kaupungin aurausavustus nyt 54€ ja aurausmaksu 150€

=> Kaupungin säästö 12€, lisäkustannukset asukkaille 792€ kertamaksuna ja 96€/talvi. Lisäksi useita kokouksia/byrokratiatyötä ja tiekunnan pankkikulut yms.

2. Yksityistien pituus 160m, 3 okt + rasitteita muille tiloille, ei tiekuntaa

– Kaupungin aurauskustannukset aiemmin 96€/talvi.

– Nyt sovittu urakoitsijan kanssa auraus 248€/talvi (syksyllä sovittiin suullisesti 200€, mutta jälkeenpäin ilmoitti, että siihen täytyy lisätä alv), mutta urakoitsija ei ole lupauksistaan huolimatta käynyt auraamassa yhtään kertaa 10.1. mennessä!

– Perimmäisessä talossa asuu sairas omaishoidettava, jolla tarvetta silloin tällöin ambulanssikyytiin. Tie on ollut lukuisia kertoja alkutalven aikana sellaisessa kunnossa, ettei ambulanssi (eikä muutkaan autot) pääse perille.

– Nyt omaishoitaja on päättänyt hakea kaupungilta tien aurausta. => Kaupunki ostaa jatkossa aurauksen erillisurakkana. Kustannukset eivät ole tiedossa, mutta taatusti paljon enemmän kuin aiemmin.

Edellämainituista ongelmista johtuen esitän, että kaupunki ryhtyy kilpailuttamaan kaikkien halukkaiden yksityisteiden tiekuntien aurausurakat yhtenäisinä/ sopivan kokoisina alueurakoina ja laskuttaa kaupungin aurausavustuksen ylittävät kustannukset

tiekunnilta.

Tämä vähentää merkittävästi sekä urakoitsijoiden että tiekuntien työmäärää ja kustannuksia, mutta ei juurikaan lisää kaupungin kustannuksia nykyiseen verrattuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *