Kategoriat
Ajankohtaista

VÄLITILINPÄÄTÖS

Rantapohja 14.7.2016

Kaupunkimme päätöksenteon ollessa kesätauolla on hyvä pysähtyä katsomaan kaupunkimme tilannetta vähän laajemmin. Muutaman vuoden ikäinen uusi Oulu sai syntymälahjakseen todella vaikeat olosuhteet. Pelkästään Nokian romahdus vei yhteisöverotuloja noin 100M€ vuodessa ja lisäksi välilliset vaikutukset. Samanaikainen kuntien toimintojen yhteensovittaminen, kehittäminen sekä talouden tasapainottaminen on ollut tuskaista. Tilannetta ei yhtään helpottanut viiden vuoden irtisanomissuoja eikä joidenkin päättäjien kovat lupaukset ennen vaaleja. Nyt uhkana ovat jo tulevat kuntavaalit sekä niissä pärjääminen.

Suurimman osan verorahoistamme kaupunki käyttää hyvinvointipalveluihin. Siellä olemme onnistuneet uudistamaan palvelujärjestelmää niin, että menojen kasvu on taittunut kolmessa vuodessa noin 175M€. Olemme saaneet laskettua hallinnon henkilöstökustannuksia yli 40% ja muun henkilöstön kustannuksia noin 4%. Muutokset toki näkyvät joissakin palveluissa, mutta kokonaisuutena kaupunkilaisten tyytyväisyys palveluihin on jopa hivenen parantunut.

Myös kaupungin ylimmästä johdosta organisaatio on keventynyt merkittävästi. Sivistyspuolellakin on säästetty, varsinaisesta opetustyöstä jo liikaakin. Valitettavasti valtuustossa ei kuitenkaan löytynyt yksimielisyyttä säästää opetuksen sijaan koulukiinteistöistä ja investoinneista.

Vaikka päätöksenteon näkökulmasta olemme saaneet melko paljon aikaan ja elinkeinoelämän rattaat näyttävät taas pyörivän vähän iloisemmin, kaupungin taloudellinen tilanne on edelleen todella surkea. Kaupunki velkaantuu edelleen lähes 100M€:n vuosivauhtia ja aiempien vuosien kertyneet ylijäämät on syöty muutamassa vuodessa. Aiemmin käytännössä velaton Oulu rikkoo tällä menolla lähivuosina miljardin euron velkarajan. Kun velan korkotaso normalisoituu esimerkiksi 5%:iin, meidän on talouden tasapainottamistoimien lisäksi revittävä jostain 50M€ vuodessa pelkästään korkojen maksuun!

Oulun kunnallisveron tuotto on tänä vuonna noin 667M€. Sote-uudistuksen myötä siitä siirtyy maakunnalle noin 410M€ eli kaupungille jää jatkossa vain 257M€. Tulot siis putoavat reilusti yli 70%! Myös kaupungin saamat valtionosuudet leikkautuvat samaan tapaan. Väitän, että iso osa kaupunkilaisista eikä edes päättäjistä ole ymmärtänyt tilanteen vakavuutta. Meillä on tulevina vuosina edessä melkoinen ”eloonjäämistaistelu”, jotta selviämme ahdingostamme kunnialla ja saamme turvattua edes siedettävän tasoiset palvelut kaupunkilaisille sekä elämisen edellytykset myös tuleville sukupolville. Nyt tarvitaan kaupunkimme arvojen mukaisesti vastuullista, rohkeaa ja reilua päätöksentekoa!

Pekka Simonen, Kokoomus
Valtuustoryhmän varapuheenjohtaja
Oulu, Kiimingin Alakylä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *